sâmbătă, 27 iunie 2009

11.Modelul Kiyosaki

Mesajul acesta va fi diferit de cele anterioare, va fi legat de profesia mea de consultant si de latura mea pragmatica si de dezvoltare a unei afaceri.
Unul din autorii/modelele care m-au influentat in aceasta privinta este Robert Kiyosaki, american de origine asiatica, autor al cartilor din seria Tata bogat.
In continuare am sa scriu cateva din sfaturile sau principiile acestuia (unele dintre ele le-am adaptat). Pur si simplu am sa enumar, fara a face o structura sau o succesiune logica. Aceste principii se refera atat la psihicul “potrivit” pentru a avea o afacere, cat si la partea materiala, pragmatica.

Banii nu aduc in mod necesar fericirea, dar “e mai bine sa fi un nefericit bogat decat un nefericit sarac.”
.
“Bogatia deriva dintr-un mod de a gandi si nu dintr-o suma de bani depusa la banca." ... Pregatirea psihica pentru a deveni bogat e foarte importanta.
.
Cand Donald Trump avea datorii de 10 mld dolari a zis: “Grijile sunt o pierdere de timp. Ma impiedica sa gasesc solutii pentru aceste probleme”.
.
A te imbogati tine foarte mult de a urma un plan, de multe ori simplu, plictisitor si aproape mecanic. Oamenii se plictisesc si cauta ceva mai interesant si distractiv. Asa ca renunta la el si cauta o formula magica de a se imbogati rapid … aici gresesc cei mai multi…
.
Fa-ti mai multe planuri.
.
De multe ori familia, prietenii doresc sa faceti ceea ce-si doresc ei pentru voi, intru-un mod inocent sau mai agresiv. Cei mai mari dusmani care va naruie visele cele mai profunde sunt prietenii sau familia care spun “Nu te mai prosti, N-o sa te descurci”…
.
Daca cineva nu poate explica in ce consta un plan in asa fel ca si un copil de 10 ani sa inteleaga, in mare, atunci e posibil ca nici acel cineva sa nu fi inteles.
.
Nu munci niciodata strict pentru bani. Invata sa gasesti oportunitatile, nu slujbele... Banii vin apoi, ca efect...
.
Nu-ti lua o slujba avand ca obiectiv banii. Ia-ti o slujba pentru deprinderile pe care ti le vei insusi pe termen lung. Bani multi, active, e putin probabil sa faci din slujba, acestia vor veni atunci cand vei avea propria afacere sau vei investi, utilizand deprinderile si experienta dobandite.
.
Activele sunt cele care iti baga bani in buzunar. Pasivele sunt cele care iti iau bani din buzunar. Un activ contabil care iti aduce consumuri mai mult decat venituri devine pasiv.
.
Oamenii evita sa faca greseli, iar lucrul acesta este de fapt o greseala. Sa te duci in fiecare dimineata la serviciu, sa fii precaut si sa nu risti – sa repeti asta la nesfarsit este o greseala.
.
Cel mai mare esec pe care l-am vazut il consitutie oamenii care n-au avut niciun esec in viata… Inseamna ca ei nu au facut nimic de fapt … si asta e un esec…
.
Arta de a invata din greseli – in loc sa invatam sa evitam greselile, trebuie sa invatam arta de a trage invataminte atunci cand se intampla sa gresim…
.
Raspunsul gresit dupa o greseala: “ce am invatat este sa nu mai fac lucrul acesta inca o data”. Raspunsul corect: ce am invatat este cum sa fac altadata bine acest lucru.
.
“Succesul reprezinta abilitatea de a trece de la un esec la altul fara sa-ti pierzi entuziasmul”, ...si avand in final Succes. ...Fericiti/norocosi sunt cei care-l au din prima...
.
Prima si singura slujba pe care a avut-o Kiyosaki a fost la Xerox. A ales aceasta slujba pt ca avea un program de instruire pe vanzari foarte bun.
.
“Daca nu poti sa vinzi, nu poti fi om de afaceri”
Aptitudini necesare unui om de afaceri:
- aptitudini de comunicare
- aptitudini de conducere
- aptitudini pentru a forma o echipa
- legislatia fiscala
- legislatia corporatiilor
- legislatia valorilor mobiliare

Pentru a deveni un om de afaceri de succes trebuie sa ai:
- viziune – abilitatea de a vedea ce altii nu pot vedea
- curaj – abilitatea de a trece la fapte, in ciuda indoielii ingrozitoare
- creativitate – abilitatea de a gandi in afara tiparelor
- abilitatea de a trece peste critici – nu exista vreo persoana de succes care sa nu fi fost criticata niciodata
- abilitatea de a nu te simti multumit (satisfacut) foarte repede – sa vrei recompensa (prajitura) de pe termen lung (f savuroasa)
.
Ce trebuie sa aiba o afacere (Triunghiul PI)
.
Misiunea – este “focusul” afacerii. O afacere are nevoie de o misiune spirituala, cat si de una materiala pt a avea succes, mai ales la inceput.
Misiunea spirituala – de a face clienti foarte satisfacuti, de a avea reusite recunoscute in ceea ce faci (success).
Misiunea materiala – de a castiga anumiti bani, de a avea o anumita cota etc. Misiunea materiala trebuie sa fie pragmatica, asociata cu piata produsului/serviciului pe care il oferi.
Daca cele 2 misiuni sunt solide si in concordanta una cu alta, puterea lor combinata va ajuta sa se construiasca afaceri uriase.
Misiunea unei afaceri te ajuta sa-ti pastrezi concentrarea. Exista multi factori care iti distrag atentia. Gandeste-te periodic la misiune si refocalizeaza-ti atentia!
.
Echipa
Afacerile sunt un sport de echipa.
Intotdeauna cere sfatul mai multor specialisti! (inclusiv contabili, avocati)
Construieste afacerea (veniturile) bazandu-te si valorificand echipa! Cine trebuie sa plateasca echipa? Afacerea!
O echipa e formata din oameni diferiti, cu abilitati diferite, care isi unesc fortele si lucreaza impreuna. Deci nu cauta numai oameni la fel ca tine, cu aceleasi abilitati, ...cauta abilitati diferite...
.
Leadership (conducerea)
Cele mai multe afaceri se destrama din cauza elementelor interne, mai degraba decat a celor din afara.
Slujba unui conducator este de a scoate la iveala tot ce este mai bun in oameni, nu sa fie el cea mai buna persoana. “Daca esti cea mai inteligenta persoana din echipa ta de afaceri, atunci este posibil ca afacerea ta are probleme” (pentru ca ai cautat si ti-ai luat oameni mai slabi decat tine)
Rolurile leaderului: vizionar, animator si supraveghetor.
Ca vizionar – trebuie sa se concentreze asupra indeplinirii misiunii afacerii.
Ca animator – trebuie sa insufle echipei puterea de a duce la bun sfarsit misiunea si de a prevesti si anunta succesul.
Ca supraveghetor – trebuie sa se ocupe de acele subiecte care distrag atentia echipei de la indeplinirea misiunii si sa le indeparteze

Iar ceea ce defineste un lider cu adevarat este abilitatea de a actiona in momente decisive si de a se concentra in acelasi timp asupra misiunii finale.

Asa cum a “structurat” Kiyosaki afacerea – ca un triunghi – cele trei (misiunea, echipa, leadership-ul) reprezinta laturile triunghiului.
Urmeaza continutul (interiorul triunghiului):
.
Fluxul de numerar
Nimic nu afecteaza o afacere mai mult decat incapacitatea de a plati salariile angajatilor (la timp)...
Urmareste fluxul de numerar pentru a nu intra in incapacitate de plata si cunoaste diferenta intre fluxul real si cel ireal.

Comunicarea (Managementul comunicarii)
Comunicarea leaga toate nivelurile afacerii, misiunea, echipa, leaderul, obiectivele, sarcinile curente etc...
Intareste abilitatile de comunicare –ale tale si ale echipei-, atat cele pragmatice, cat si cele empatice.
Urmeaza un seminar/curs de comunicare cel putin o data pe an (vanzari, marketing, negocieri, oratorie, trainer etc). Ai sa observi cum iti imbunatateste afacerea fiecare din aceasta “reactivare” generata de cursuri.
(legat de comunicare sunt alte carti mai interesante...)

Sistemele (Managementul Sistemelor)
Un sistem este un mecanism, care face afacerea sa functioneze.
Cu cat ai un sistem mai bun, cu atat depinzi mai putin de altii. McDonald’s – este identic oriunde in lume si e condus de niste adolescenti. Lucrul acesta este posibil datorita sistemului excelent dupa care functioneaza. McDonald’s este dependent de sisteme, nu de oameni.
De asemenea trebuie sa stii sa citesti “indicatoarele de bord” ale sistemelor de functionare.

Produsul (managementul produsului)
Produsul trebuie sa fie bun, ...insa mai important este ca sistemul din spatele produsului sau ideii, la fel ca si celelalte elemente ale sistemului, sa fie bune...
Produsul trebuie sa fie adaptat pietei.
Trebuie sa stii sa vinzi produsul. Oricat de bun ar fi, daca nu stii sa il vinzi, nu va reusi afacerea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu